Informatii pentru pacienti
CONSULTUL DE SPECIALITATE
Când este indicat controlul stomatologic?
Control de rutina. Majoritatea medicilor recomandă un control la 6 luni, dar persoanele cu risc scazut pot face control doar o dată pe an.
In cazul în care gingiile sangerează la apăsare sau la periaj.
In cazul în care dinţii se miscă sau apar modificări în poziţia unora faţă de ceilalţi.
Dacă gingiile sunt roşii, sensibile sau dacă apare puroi.
In cazul în care apar durerile de dinţi. Inainte de vizita la medicul stomatolog se indică administrarea unui antiinflamator nesteroidian (de exemplu aspirina sau ibuprofenul). Nu se administrează aspirina la persoanele cu varsta sub 20 de ani.
In cazul traumatismelor la nivelul feţei, maxilarului sau dinţilor.
Dacă o rană la nivelul cavităţii bucale nu se vindecă în 2 saptamani.
Dacă respiraţia urât mirositoare persistă.
Controlul de rutina:
Medicul va examina dinţii şi gingiile, va evalua sanatatea lor, apariţia de carii sau alte probleme de sanatate.
Medicul va face o curăţire a cavităţii bucale, va îndeparta tartrul. Aceste procedee nu sunt dureroase de obicei.
Cateodată medicul vă indică realizarea de radiografii.
Medicul poate aplica o soluţie de floruri pe dinţi sau poate recomanda o serie de aplicări cu fluoruri.
In cazul în care persoana este predispusă la infecţii este recomandată administrarea de antibiotice inainte de intervenţiile stomatologice.
Cazurile in care persoana are risc crescut de infectie sunt:
probleme cardiace, ce in asociere cu o infecţie pot duce la endocardita infecţioasă;
sistemul imunitar deficitar;
operaţii recente cu implementare de proteze ca de exemplu îlocuire de valve cardiace sau proteze de sold.
Medicul poate recomanda o dietă sanatoasă. In cazul în care apar carii sau probleme ale gingiilor acestea vor fi rezolvate de medicul dentist, se va indica modul de ingrijire al dintilor. In unele cazuri se indică tratament antibiotic.
Alimente periculoase pentru dinti
Alimentele cu risc cariogen sunt cele care contin zahar, si anume: dulciurile si in special cele lipicioase cum ar fi caramelele, jeleurile, rahatul; produsele de patiserie, fursecuri, prajituri, cereale sau unele fructe si mierea care contin glucoza si fructoza la fel de nocive ca si zaharoza.
In general este foarte greu sau chiar imposibil de evitat zaharul, pentru ca 70 la suta din acesta nu poate fi identificat de consumator. Recomandarile pentru evitarea dulciurilor sunt fara rezultat, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor, care asociaza acest termen cu foarte putine alimente dulci (mierea, ciocolata), foarte multe produse nefiind percepute ca dulciuri (ceaiul, limonada, sucurile). In plus, referinta spontana pentru gustul dulce pare a fi innascuta si, in general, dulcele pare a fi agreat de toata lumea inca de la primul contact cu alimentatia, cand nou-nascutul constata cu placere ca laptele mamei este dulce.
Reguli si alternative naturale in alimentatie
In prezent se comercializeaza produse alimentare ce contin inlocuitori ai sucrozei si pot fi identificate prin etichete speciale. Astfel, exista o serie de alternative naturale reprezentate de sorbitol, manitol sau substituenti ca zaharina, ciclamat sau aspartan.
Concluzionand, am putea stabili cateva reguli in alimentatie, cum ar fi:
1. Evitarea dulciurilor lipicioase, care sunt de zece ori mai periculoase decat bauturile indulcite.
2. Consumul alimentelor ce contin zahar intr-o singura portie cu ocazia meselor principale si nu intre mese, in portii mici
3. Utilizarea unor alimente „detergente” (legume, fructe crude)
4. Consumarea de alune, branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si a merelor; compenseaza scaderea pH-ului indusa de dulciuri.
5. Folosirea gumei de mestecat dupa dulciuri, dar nu mai mult de 20 de minute.
6. Orarul regulat al meselor si periajul dentar imediat dupa masa
7. Respectarea proportiilor diferitelor tipuri de alimente (lapte, carne, peste, legume, fructe, cereale, produse zaharoase).
Sanatatea orala la copii
La copii cariile şi gingivita pot fi evitate doar dacă se impune de timpuriu o igienă orală corectă. Rutina igienei bucale trebuie formată din primii ani pentru a dura de-a lungul întregii vieţi.
Chiar înainte de erupţia dentară gingiile copilului trebuie curăţate după fiecare masă cu ajutorul unui tifon înmuiat în apă.
Odată cu apariţia dinţilor se poate folosi o periuţă de dinţi cu păr moale şi pastă de dinţi nefluorurată de dimensiunea unui bob de mazăre. În ultimii ani au apărut şi pe piaţa românească periuţe de dinţi speciale pentru copiii de diferite vârste, dotate cu fire extrafine şi uneori cu dispozitiv ortodontic.
Pasta de dinţi poate lipsi la vârste foarte fragede, întrucât la copii riscul de supradozaj cu fluor este foarte mare ; se pot folosi paste speciale fără fluor. În plus la copii periajul dentar se face numai sub supravegherea unui adult care va urmări ca acesta să nu înghită pasta de dinţi deoarece ingerarea unei cantităţi necontrolate de fluor este periculoasă pentru organism.
La vârsta de 2 - 3 ani copilul poate fi deja învăţat tehnici de periaj corect, iar controalele dentare pot fi programate chiar de la vârsta de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obişnuinţă şi îl vor ajuta să scape pe viitor de frica de medicul dentist. Copilul trebuie încurajat să discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu trebuie pomenit niciodată cuvântul "doare" sau "durere" şi în nici un caz ameninţat cu mersul la doctor ca o corecţie a unui comportament inadecvat.
De asemenea, se pot cere medicului dentist recomandări cu privire la suplimentele fluorurate care se pot administra copiilor. Studiile au dovedit eficienţa ridicată a acestor produse în prevenirea apariţiei cariilor.
Cateva sfaturi despre dieta si igiena sugarului
1. Investigarea Riscului de Carie: Sugari
Consultati medical stomatolog inca de la aparitia primilor dinti pentru a va indruma
In cazul in care observati leziuni albiciase (demineralizare), sau carii pe dintii copilului consultati medical stomatolog pentru a preveni extinderea acestora
2. Dieta Sanatoasa: Sugari
Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul in gura.
Mentinerea ceaiului indulcit, a sucului sau a laptelui in contact cu dintii pentru o perioada mai lunga de timp poate duce la carierea dintilor, innegrirea acestora – “caria de biberon”.
Consum de sucuri 1 data pe zi.
Limitati folosirea zaharului.
Asigurati cantitatea adecvata de fluor in dieta.
3. Instructiuni de Igiena Orala: Sugari
Stergeti dintii copilului cu o bucata de tifon inmuiata in ceai de musetel sau apa caluduta in fiecare seara
Puneti capul copilului in pieptul vostru.
Spalati gingiile si dinti de 2 ori/zi.
Plansul este normal.
Asigurati-va ca spalati dintii inainte de culcare.
Folositi o periuta mica si moale sau o compresa din tifon
Folositi o cantitate mica de pasta de dintii.
Mijloace aditionale de igiena orala - ATA DENTARA
Aţa dentară serveşte la îndepărtarea bacteriilor şi a resturilor alimentare din spaţiile interdentare. Dentiştii recomandă ca aţa dentară să fie folosită zilnic alături de periuţa de dinţi. Aţa dentară previne printe altele apariţia parodontitei.
Aţa dentară este disponibilă cu sau fără ceară. Cea cu ceară alunecă mai bine peste suprafeţele dentare. De asemenea există aţă dentară care este impregnată cu mentă sau fluorizi.
Se estimează că periuţa de dinţi îndepărtează doar 70% din bacterii, restul trebuind îndepărtate cu aţa dentară.